راهنمای رزولوشن ویدئو پروژکتور
راهنمای رزولوشن ویدئو پروژکتو
یکی از رایج ترین سوالاتی که از ما سوال می شود این است که آیا ارزش دارد که برای داشتن رزولوشن بالاتر هزینه کرد ؟ سوالی خوبی است؛ پاسخ به این سوال می تواند از چند صد تا چند میلیون تومان بر روی قیمت ویدئو پروژکتور مورد نظر شما تاثیر بگذارد.
همانطور که انتظار می رود، پاسخ به این سوال کمی فنی است، اما ما این موضوع را طوری مطرح می کنیم که بتوانید رزولوشن مناسب کار خودتان را تشخیص دهید.
رزولوشن های ۴k,1080p, SVGA، XGA، WUXGA ... منظور از این رزولوشن هاچیست؟
رزولوشن تعداد پیکسل هایی است که پروژکتور قادر به نمایش آن ها در یک تصویر است، این در حالی که اصطلاح پیکسل (pixels) به توصیف هر یک از نقاطی که تصویر مورد نظر را تشکیل می دهند اشاره دارد. در واقع، هر چقدر که پیکسل های بیشتری در یک فضا قرار بگیرد،شاهد رزولوشن بالاتر تصویر هستیم.
چرا باید به این موضوع توجه داشته باشید؟ خب هر چقدر پیکسل ها در فضای یکسانی وجود داشته باشد، سطوح بیشتر جزئیات و تصاویر شفاف تری را نشان می دهد. بنابراین تا این جا این موضوع را داشته باشید. حالا در مورد نسبت تصویر یا (aspect ratio) هم به همین نحو است و مقداری ابهامات در این خصوص وجود دارد.
اگر توجه کنید در جداول زیر می بینید که رزولوشن XGA و رزولوشن XGA وایداسکرین (WXGA) تعداد پیکسل های متفاوتی دارند، زیرا یک شکل متفاوت از تصویر را نشان می دهند. تعداد کل پیکسل های نمایش داده شده توسط رزولوشن XGA نسبت به رزولوشن WXGA پایین تر است، اما این کل داستان نیست. اگر یک تصویر واید اسکرین را (که بیشتر لپ تاپ ها و دستگاه های امروزی پشتیبانی می کنند) به یک پروژکتور XGA بدهید، حتی از تمام پیکسل هایی که باید آن تصویر را نمایش دهد استفاده نمی کند. با این کار نوارهای سیاه و سفید در بالا و پایین تشکیل می شود و شما از نتیجه کار ناامید می شوید.
شمارش مقدار رزولوشن
احتمالا تعجب آور نباشد که به عنوان یک قاعده کلی در نظر بگیریم که هر چقدر رزولوشن پروژکتوری بالاتر باشد، قیمت آن هم بالاتر است. با این حال، گزینه های ارزشمندی در هر سطح وجود دارد که کاربران بتوانند با توجه به بودجه ای که دارند ، بهترین کیفیت تصویر ممکن را داشته باشند.
قیمت برخی از پروژکتورهای سینمای خانگی Full HD می تواند به چند میلیون برسد. اما این ها همه مربوط به رزولوشن نمی شود، بلکه باید پردازش ویدئو و دقت رنگ و همچنین کنتراست را برای فضاهای تاریک تر در نظر گرفت.
جدول مقایسه رزولوشن
آیا مردد هستید که برای خرید بهترین پروژکتورهای HD به چه مقدار پیکسل احتیاج دارید؟ جدول های زیر را برای مقایسه بررسی کنید. فراموش نکنید که نگاهی به تغییرات نسبت ابعاد (aspect ratio) نیز داشته باشید؛ این ها فقط اختصاص به رزولوشن ندارد.
برای انتخاب ویدئو پروژکتور این جدول های رزولوشن به چه درد می خورند؟
چیزی که باید به یاد داشته باشید این است که هر پروژکتور یک رزولوشن اصلی “native” دارد (گاهی اوقات به نام “true resolution”) نیز نامیده می شود. که این حداکثر تعداد پیکسلی است که می تواند در واقع پخش شود. بنابراین یک پروژکتور دارای رزولوشن XGA تنها می تواند ۷۸۶۰۰۰ پیکسل را نمایش دهد؛ این در حالی که یک پروژکتور دارای رزولوشن UXGA می تواند ۱،۹۲۰،۰۰۰ پیکسل را نمایش داده ویک پروژکتور دارای رزولوشن اصلی ۴K جهشی به رقم ۸,۲۹۴,۳۰۰ پیکسل دارد.
مقدار رزولوشن اصلی (native) نه تنها بر روی شارپ بون تصویر تاثیر می گذارد. بلکه بر روی سازگاری پروژکتور با رایانه شما و این که چگونه با یکدیگر کار می کنند نیز تاثیر دارد. اگر رایانه شما سیگنالی به پروژکتوری که دارای رزولوشن WXGA است ارسال کند و در این جا پروژکتور شما دارای رزولوشن XGA باشد، مقداری مشکل پیش می آید. اکثر پروژکتورها دارای تکنولوژی فشرده سازی هستند که ما در زیر به توضیح بیشتر می پردازیم، بنابراین شما هنوز یک تصویر را مشاهده خواهید کرد. اما در این شرایط پروژکتور مجبور است اطلاعات را در پیکسل های کوچکتری به اشتراک بگذارد، و وضوح تصویر مسئله ساز می شود.
فراموش نکنید که سرمایه گذاری بلندمدتی را برای خودتان در نظر بگیرید. اکثر رایانه های که این روزها به فروش می رسند دارای رزولوشن WXGA استاندارد هستند، در حالی که نسبت ابعاد (aspect ratios) واید اسکرین و رزولوشن پایین تر کمتر مورد استفاده قرار می گیرند. اما گرایش بازار به سرعت به سمت رزولوشن ۱۰۸۰p است.
بنابراین اگر شما از رایانه های که از رزولوشن های XGA، WXGA و یا رزولوشن ۱۰۸۰p به عنوان رزولوشن استاندارد در آینده قلمداد می شوند استفاده کنید، ممکن است که محدود به کار با یک پروژکتور دارای رزولشنن SVGA باشید که مجبور به فشرده سازی تصاویور است و همه چیز را شامل می شود.
فشرده سازی (Compression) – پروژکتورها چگونه رزولوشن غیر اصلی را نمایش می دهند
تا جای ممکن وقتی را صرف بررسی رزولوشن دستگاه های ورودی خود برای مطابقت با پروژکتورتان کنید. اما به یاد داشته باشید، اکثر پروژکتورها رزولوشن های بالاتر از رزولوشن اصلی خود را قبول خواهند کرد. با این حال، این پروژکتورها برای برآمدن از پس این کار به “فشرده سازی” و سازگاری تصویری که در مقدار پیکسل های کمتری دریافت می شود، می پردازند.
نتیجه این می شود که برخی از پیکسل های اصلی در همان پیکسلی که پروژکتور نمایش می دهد “به اشتراک گذاشته” می شود. البته این موضوع در نمایش عکس ها و ویدیوها از اهمیت کمتری برخوردار است، زیرا شما زیاد متوجه آن نمی شوید، اما در زمان نمایش متن (text) داستان به کلی فرق می کند. اگر به دفعات از پروژکتور برای نمایش فایل های متنی (documents) استفاده می کنید، مطمئن شوید که این نکته را در نظر بگیرید. خصوصا درباره پروژکتورهای اداری و آموزشی ( کلاس درس).
در نتیجه آیا هر چقدر رزولوشن پروژکتور بالاتر باشد بهتر است؟
به طور خلاصه بله، اما پاسخ صادقانه بستگی به نوع نیاز شما به پروژکتور دارد. از دیدگاه اکثر مردم، یک رزولوشن بالاتر – ۱۰۸۰p Full HD یا ۴K در این خصوص بهتر خواهد بود.
پروژکتورها جهت نمایش محتویات به دستگاه های ورودی مانند لپ تاپ ها، رایانه های شخصی، مکینتاش، iPads نیاز دارند. این دستگاه های ورودی به طور فزاینده ای دارند از قابلیت فول اچ دی برخوردار می شوند، به این معنی که اطلاعاتی که به پروژکتور شما ارسال می شوند، به صورت کیفیت فول اچ دی و بالاتر نمایش داده می شوند. در صورت ارسال اطلاعات و تطبیق رزولوشن آن با مبدا و مقصد، شما شاهد یک تصویر شفاف و واضح خواهید بود.